Însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" al judeţului Alba

    Însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" al judeţului Alba din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.

    Pe pieptul acvilei se află un scut despicat, semităiat la senestra:

1) pe albastru, un legionar roman de argint, redat în întregime din faţă şi privind spre stânga, ţinând în mâna dreaptă o lance, de asemenea, de argint, poziţionată în pal, iar în stânga un scut negru având în câmp literele VRR scrise cu argint, dispuse astfel: V în registrul de sus, iar RR în cel de jos;

2) pe purpuriu, două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint; 3) pe argint, o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat.


    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, de aur, pe fond negru: * INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ * "UNIREA" AL JUDEŢULUI ALBA.

    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) casca şi topoarele - sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea;
    b) grenada explodând - aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiul pentru Cucerirea Independenţei de Stat a României;
    c) ramurile de stejar - forţa, puterea; autoritate veche;
    d) turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat - protecţia civilă;
    e) legionarul roman - element preluat din vechea stemă a judeţului Alba, pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

Istoria Pompierilor Români - Grupul de Pompieri al judeţului Alba

   Grupul de Pompieri al Judeţului Alba a luat fiinţă la data de 01.10.1968, ca urmare a noii împărţiri administrativ-teritoriale a Republicii Socialiste România din anul 1968. A avut următoarea încadrare : comandamentul unităţii - 11 ofiţeri, 4 subofiţeri, compania de pompieri Alba Iulia - 1 ofiţer, 7 subofiţeri, compania de pompieri Aiud –
1 ofiţer, 7 subofiţeri, efectiv de militari în termen- 69. În dotarea grupului de pompieri se găseau 4 autopompe cisternă, 2 motopompe şi 2 autocamioane de intervenţie.


    În 14 mai 1970 a avut loc o mare calamitate naturală, apele râului Mureş revărsîndu-se pe circa 20.000ha şi afectând 72 de localităţi (cotele râului Mureş au crescut de la 220cm la 806cm). Pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunea au fost citaţi prin ordin pe ţară mai mulţi ofiţeri , subofiţeri şi militari.


    În ziua de 14 septembrie 1972 a avut loc vizita de lucru a Secretarului general al Partidului, Preşedintele Republicii Socialiste România , Comandantul Suprem al Forţelor Armate Tovarăşul Nicolae Ceauşescu.


    În anul 1976, în judeţul Alba, au fost organizate 42 de formaţii civile de pompieri în obiective, cu un efectiv de 259 de pompieri cu funcţii operative şi 805 cu activitate obştească. În dotarea acestor formaţii se găsesc 39 motopompe, 8 autopompe cisterne şi 5 autotunuri. În localităţile judeţului au fost organizate 189 de formaţii civile de pompieri cu un efectiv de 12 pompieri încadraţi pe funcţii operative şi 3228 cu activitate obştească. În dotarea FGP din localităţi sunt 196 pompe manuale, 23 motopompe, 5 autopompe cisternă şi 2 autotunuri.


    În 4 martie 1977 a avut loc un cutremur de pământ de intensitate 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea şi a produs pagube materiale importante – 10 milioane lei, peste 35.000 de familii au rămas fără locuinţe, peste10.000 de răniţi şi accindentaţi şi peste 1500 de morţi. Cutremurul a fost resimţit şi în judeţul Alba fără a provoca pierderi materiale sau victime omeneşti. Cadrele şi militarii au contribuit la ’’Contul omeniei’’ destinat ajutorării sinistraţilor cu suma de 41.000 lei. În ziua de 12 octombrie 1977 a avut loc festivitatea înmânării diplomei de ’’Unitate de frunte’’ pentru a II-a oară consecutiv unităţii.


    În ziua de 5 aprilie 1984 Compania de pompieri Alba Iulia a intervenit în sprijinul Companiei de pompieri Orăştie pentru stingerea unui incendiu izbucnit la secţia chimică a Coop. ’’Şurianul’’ Cugir. Incendiul izbucnit ca urmare a exploziei produsă la încăperea malaxorului, a cuprins întreaga secţie şi a provocat arsuri foarte grave unui număr de 7 persoane, dintre care 5 au decedat.


    La data de 01.01.1990 unitatea a avut următoarea organizare şi încadrare: la comandamentul unităţii – comandantul grupului Col.Blăjan Vasile, 10 ofiţeri, 4 subofiţeri, 2 maiştri militari, 1 inginer şi 5 militari în termen; la Compania Alba Iulia 2 ofiţeri, 8 subofiţeri, 1 maistru militar şi 30 militari în termen; la Compania Aiud 2 ofiţeri, 5 subofiţeri, 1 maistru militar şi 20 de  militari în termen.


    La data de 23.11.1996, în baza Decretului Prezidenţial  nr.459 din 07.09.1996, Grupului de Pompieri ’’ UNIREA’’ al judeţului Alba i se acordă Drapel de luptă de către Şeful de Stat Major al Corpului Pompierilor Militari general de brigadă Emil Marinescu.


    În conformitate cu Hotărârea Guvernului României nr 1490/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a IGSU, începând cu data de 15.12.2004 Grupul de Pompieri ’’Unirea’’ a judeţului Alba se uneşte cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă Alba şi se constituie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ’’Unirea’’ al judeţului Alba.


    Pe 13 septembrie 2008 , cu ocazia ceremonialului militar desfăşurat la Bucureşti, Drapelul de luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ’’Unirea’’ al judeţului Alba a participat la defilarea organizată.